Kéken két keréken

Tévelygés a Mátrában

Tíz kilométert tekertem feleslegesen, a Kékes-tetőre sem jutottam fel, viszont túl vagyok az ezredik kilométeren, és lámpafénynél ugyan, de megérkeztem a Galyatető Turistacentrumba.

A Bükki Nemzeti Parkban

Sűrűn vannak errefelé a nemzeti parkok, alig hagytam el az egyiket, máris megérkeztem a másikba. Szerencsére itt nem okozott újabb gondot a sátorozási tilalom, mert Szarvaskőn, kempingben terveztem az éjszakát.

Felszín alatt, felszín felett

Az előző napi útvonal változás miatt délelőtt volt időm, és végre lemehettem az aggteleki cseppkőbarlangba, délután pedig egész Dédestapolcsányig jutottam. [VIDEÓ]

Eltanácsolva

A túrám tizenharmadik napjának útvonalába beleszólt az éjszakai eső és az Aggteleki Nemzeti Park egyik őre is, aki nem tanácsolta, hogy Bódvaszilason keressek sátorhelyet éjszakára, viszont ennek köszönhetően egész Aggtelekig jutottam, és a barlangba is lesz időm bemenni holnap.

Erre vagy arra?

Reggel azt gondoltam, hogy Makkoshotykára lesz problémás az eljutás, ehhez képest Makkoshotyka és Újhuta között vezetett kicsit félre a térkép.

Útra keltem a gólyákkal

Tegnap olvastam valahol, készülődnek az afrikai útra a gólyák. Egészen más fajta gólyák lepték el a reggeli sátoraljaújhelyi vonatot: táborozni induló friss egyetemisták jó részének már csak a bicikliszállító vagon padlóján jutott hely.

Felszerelés: sátor

Amikor három évvel ezelőtt, a korzikai robogós túránk utolsó reggelén a kukába dobtam a 15 éves, összevissza szakadt, háromszemélyes iglu sátramat, azt tudtam, hogy legalább egy ugyanakkora, kényelmes sátrat szeretnék helyette.

Nem fenntartható

A 10 wattos napelem kevésnek bizonyult ilyen túra körülmények között a tervezett feladatok végrehajtására. Miután elfogyott a külső akkuban vitt tartalék áram, a megtermelt árammennyiség csak arra volt elég, hogy korlátozásokkal egész nap működjön a telefon.

Ma otthon alszom!

Kedden több, mint harminc kilométert tekertem Szárliget után, ahol eredetileg szándékoztam eltölteni az éjszakát, így reális esélye lett annak, hogy egy nappal korábban, még ma este beérjek a Hűvösvölgybe.

Aszfalton jól lehet haladni

Ezen a napon leginkább csak kereszteztem a kéktúra útvonalat. Csókakőn magam jöttem rá, hogy nem fogok tudni rajta átmenni a Vértesen, Gánton pedig egy mellém szegődött bringás beszélt le róla, hogy megpróbáljak áttekerni a Pap-völgyön.

Soha nem lehet tudni...

Vannak olyan tárgyak, termékek, amelyeket megvesz az ember, de közben nagyon reméli, hogy soha nem lesz rá szüksége. A túrámra két ilyennel vágtam neki. Az egyik egy gázspray, a másik pedig egy karkötő.

Alternatív utakon

Míg a síkvidéken viszonylag könnyű a kék jelzésen, vagy annak közvetlen közelében haladni, a dombosabb, erdősebb részeken kevésbé. Ma elég jelentősen el kellett távolodnom a túraútvonaltól.

Teker(g)és a Bakonyban

Kellemes vasárnapi biciklizés lett ez a nap, többségében jó minőségű utakon tettem meg az Úrkút - Városlőd - Bakonybél - Zirc útvonal ötvenhat kilométerét. [VIDEÓ]

Badacsony és a Káli-medence

A túrám eddigi legszebb része volt a szombati, ráadásul a menet közben kialakult nehézség ellenére, helyi segítséggel nagyszerű táborhelyet is sikerült találnom.

Balatontól Balatonig

Reggel Keszthelyről indultam, estére Tapolca érintésével Badacsonylábdihegyre értem. És megvolt a megmártózás a magyar tengerbe.

Buddhista szentély Zalában

Ez egy rövid táv volt, főleg, hogy menet közben kiderült, hogy nem sok esélyem lesz az útba eső várakat biciklivel megközelíteni.

Túllőttem a célon

Sümeg előtt terveztem megállni, de Mihályfán be volt zárva a bolt, ezért kajáért be kellett menne a városba. Ott viszont nem tudtam volna sátorozni, ezért tovább mentem a Sarvaly-forrásig. 86 kilométer lett a táv.

No, így már lehet haladni.

Három defektem volt, négyszer szereltem a bringát, és mégis hamarabb értem Írottkőtől Sárvárra, mint a múltkor az Ablánci-malomcsárdától.

Második felvonás, első kép

Szemerkélő esővel indult, és egy váratlan találkozóval folytatódott az Írottkőhöz vezető utam, és még egy finom fagylalt is belefért.

Kéken két keréken

Habár korábban is voltak ez irányú sejtéseim, most kicsit fájdalmasan ugyan, de végleg bebizonyosodott, hogy a teljesítménytúrázás nem nekem való. A többhetes túrám viszont folytatódik, két keréken.