Korábbi kalandok

2017. július 20. 17:08

Ugyan még közel nem teljes a lista, de az oldalam indulásáig ennyit tudtam megírni, átemelni erre az oldalra. Ahogy időm engedi, pótolom a hiányosságokat, de erről a Facebookon úgyis értesülni fogtok. Már ha követitek a Kéknapló Facebook oldalát. Követitek?

Rakonczay Gáborral a Dunán

Az ismert extrém sportoló, nem mellesleg Járatlan Utakon Fesztivál előadó, az elmúlt hétvégén felállította a Duna magyarországi szakaszán való végigevezés időrekordját. A budapesti szakaszon én is csatlakoztam hozzá.

Szocsa-völgy túra a Nagy Eső után

A harmadik napomat tehát elmosta az eső. Túl sok mindent nem tudtam csinálni, ettem egy finom gulyást puliszkával, amit a gasztronómiában polentának illik nevezni. És a túrótorta is jól nézett ki, szóval azt is kellett enni.

Szocsa-völgy túra a Nagy Eső előtt

Még három évvel ezelőtt, amikor a Jesenice - Tarvisio - Udine - Nova Gorica bringatúrát csináltam, és Solkannál megláttam az azúrkék Szocsa-folyót, eldöntöttem, hogy egyszer végig szeretnék biciklizni a völgyében.

Hétvége a Krisna-völgyben

Amikor tavasszal Caitanya Das felvetette, hogy szervezne a Járatlan Utakon Fesztivál össze-összejáró előadóinak, utazóinak egy látogatást a Krisna-völgybe, örömmel jeleztem, hogy érdekel a dolog. Régóta meg szerettem volna látogatni ezt a helyet, a társaság pedig még vonzóbbá tette ezt a programot.

Áramot a napból

A napenergia már akkor izgatni kezdte a fantáziámat, amikor még csak a Casio számológépemben volt napelem. Még bőven van hova fejlődnöm, de ma már akár hetekre el tudok vonulni a konnektortól úgy, hogy el tudjam látni magam árammal.

Nyurga és Szakáll északon

Augusztus elején Mihálydeák Antallal útra keltünk Székelykeresztúrról, és a sokat látott bordó Loganommal megkerülve a Balti-tengert ellátogattunk kontinensünk autóval elérhető legészakibb pontjára.

Nem úszod meg szárazon

Május elsejére Erdélybe utaztam, ám ezúttal nem egyből tettem meg a mintegy kilenc órás utat, hanem megszakítottam, hogy túrázzak egyet a Mádai-szorosban.

Kéken kék keréken

Miután az Országos Kéktúra egyhuzamban való legyaloglása, mondjuk úgy, hogy egészségügyi okokból kifolyólag kútba esett (lásd: Kéktúra) biciklire szálltam, és úgy jártam végig a kék jelzést és környékét.

Kéktúra

Hosszas tervezést követően július végén elindultam, hogy egyhuzamban végiggyalogoljam az Országos Kéktúrát, ám nem számoltam azzal, hogy a lábam az első 80 kilométer alatt annyira tönkremegy, hogy meg kell változtassam tervemet.

A hajósok jó fejek

Egy tavalyi balatoni eset után tegnap megint belefutottam egy hajós jófejségbe, és úgy döntöttem papírra... akarom mondani billentyűzetre vetem.

A Csergezán-kilátónál

Egy ideje már készülök a Nagy-Kopasz-hegyen lévő Csergezán Pál kilátóhoz, de most alakultak úgy az idő, időjárás és kedv tényezők, hogy biciklire ültem, és elindultam a Budai Tájvédelmi Körzetbe.

Duna 2860

2014-ben minden korábbinál nagyobb kihívást választott magának a Vitéz Kürtős Team: Gáspárral úgy döntöttünk, hogy kajakkal végigevezünk kontinensünk második leghosszabb folyóján, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig.

Afrika visszahív

A Saharun Adventure szervezői megkértek, hogy kísérjem el, és tudósítsak az 2014. márciusában megrendezett tunéziai futamról. Örömmel tettem eleget a felkérésnek.

Van egy tervünk nyárára

Nagyon sok mindent nem árulhatok még el róla, hiszen a megvalósítása ezúttal nem csak a Vitéz Kürtős Team-en múlik. De annyit elmondok, hogy a Duna Deltához kapcsolódik, és azt is megmutatom, hogy milyen a Delta most, télen.

Jézer-hegység - Păpușa-csúcs

A fakitermelés miatt csalódást okozó Jézer-csúcs útvonal után a Păpușa-csúcsra vezető út helyrebillentette az egyensúlyt.

Jézer-hegység - Nagy-Jézer-csúcs

A 2013. évre a Fogarasi-havasoktól délre fekvő Jézer-hegységet néztük ki a nyári túránk célpontjának. Felemás emlékekkel tértünk haza...

Robogóval Korzikán

A Vitéz Kürtős Team első 2013-as útjára egészen június közepéig kellett várni, ekkor indult el a csapat, hogy robogóval bejárja Korzika szigetét.

El Camino két keréken

Miután márciusban a Vitéz Kürtős Teammel megjártuk a Szaharát, őszire egy újabb túrát terveztünk. Ezúttal nem hagytuk el Európát, de egy olyan országba mentünk, ahol eddig egyikünk sem járt, és az autót is lecseréltük biciklire.

Autós kaland a Szaharában

Az év elején létrejött Vitéz Kürtős Team megjárta Afrikát, és elhozta a legtöbb adományt vivő csapatnak járó díjat (köszönet a Udvarhelyi Fiatal Fórumnak, a Fitness Factorynak, a Csipike könyvesboltnak, a MÜTF-nek és az Orbán Balázs Gimnáziumnak).

Autóval 2000 méter felett

A Top Gear stábja 2009-ben forgatott a Romániában, útjuk csúcspontja a Transfogaras volt. A műsor végén Clarkson azt mondja: ''Ez jobb, mint a Stelvio, ez a világ legjobb útja.'' Szerintem a Transalpina jobb.

Parâng - a folytatás

Az előző napi izgalmak és az esőre hajló idő hatására a második napon úgy döntöttünk, hogy vízszintesen túrázunk, besétálunk Obârsia Lotrului-ba egy jó ebédre.

Parâng - megközelítés és első nap

Hosszas egyeztetések után két csoporttal indultunk neki a Parâng-hegységnek 2011. augusztusában. Az egyik csoport (L, K, H, Sz és E) hétfő hajnalban startolt Székelyudvarhelyről, a másik (Á, E, B, K, M és jómagam) kora délutánra szedtük össze magunkat és sikerült útra kelnünk Székelykeresztúrról.

Újabb találkozás egy vaddisznó családdal

"Ami késik, nem múlik" – tartja a mondás. Egy hetes késéssel végül feljutottunk a Prédikálószékre.

Találkozás egy vaddisznó családdal

A terv eredetileg egy Szabadságliget – Pilisszentkereszt – Prédikálószék – Visegrád kerékpártúra volt. Ennek meghiúsulásában jelentős szerepet játszott, hogy megdőlt az országos meleg rekord.

Osztrák hétvége

Szeptember utolsó hétvégéjén Ausztriába kellett utaznom. A Bruck melletti Speedworld versenypályán a Gokart Országos Bajnokság egyik fordulóját rendezték, a Salzburgring pedig az Autós Gyorsasági Országos Bajnokságnak adott otthont.

Galleria Ferrari

2009-ben egy autós újságíróknak szervezett szakmai út keretén belül lehetőségem volt meglátogatni a Galleria Ferrarit Maranellóban. A Ferrari múzeumban természetesen fotóztam is, íme egy kis ízelítő...

Dozza

Bolognától délre, Imolától mintegy hat kilométerre található ez a középkori falu, amely két dolog miatt is híres: művészek kétévente telefestik a házak falait, a kastély alagsorában pedig megtalálható a Emilia-Romagna régió összes bora.

Repülök

Elvesztettem a szüzességemet! Az igazság az, hogy sokáig úgy gondoltam, hogy nem fogom. De fejlődik a világ, épülnek a kapcsolatok, eltűnnek a távolságok, így az utóbbi időben többször előjött azon félelmem, hogy egyszer nekem is be kell adnom a derekamat.

Plitvice-i képeslap

Európa legrégebbi, 1949-ben létrehozott, nemzeti parkjában található, lépcsőzetesen elhelyezkedő tavakat 92 vízesés köti össze. Évente több, mint egy millió látogató keresi fel a páratlan szépségű helyszínt.

Hét országon keresztül

Az egész egy macska miatt történt, és én ezért hálás is vagyok neki. Ő Berci.

A Retyezát

Innen szép nyerni - szól a mondás. Nos, itt nyerni nem kell, de 9 és fél év távlatából összerakni ezt a túra leírást szép teljesítmény lesz (a bejegyzés dátuma a túra időpontja). GPS track rögzítésről akkor még csak filmekben hallottunk, ellenben a fotók segítenek kiegészíteni az emlékeket.

Húsvét Velencében

Hirtelen jött ötlettől vezérelve fizettem be a Budavár Tours velencei hétvégéjére. Autóbusszal mentünk, ez volt az első utam Olaszországba.