A technikai kihívás

2017. február 10. 13:01

A kéktúrámat egyfajta kisérletnek is szánom: kiváncsi vagyok végig lehet-e csinálni úgy egy pár hetes túrát, amelyen fotózni, videózni, valamint blogot írni is tervezek, hogy kizárólag napenergiára támaszkodom. Ennek megfelelően csak olyan dolgokat vihetek magammal, amelyek USB-n keresztül tölthetők.

Fényképezőgép, videokamera, számítógép

Ezeket a feladatokat mind egy Lumia 950-es mobiltelefonra bízom. A csúcs Windows Phone a piacon kapható egyik legjobb kamerával és kamera szoftverrel rendelkezik, 4k-s videók rögzítésére képes. Ezen a túrán fontos a kifogyhatatlan tárhely, így amellett, hogy a felhőbe is felmásolhatók a multimédia tartalmak, a telefon memóriája bővíthető, és az akkumulátora is cserélhető. Nem utolsó sorban pedig gyorstöltővel akár másfél óra alatt is feltölthető, igaz ez a lehetőség nem áll majd a rendelkezésemre. A telefonon gyárilag rajta van az Office csomag, így előre megírhatom a blogbejegyzéseket, amiket aztán a blog admin felületén töltök fel az internetre. A telefonon természetesen megtalálhatók fotó és videoszerkesztő alkalmazások, valamint FTP kliens is a segítségemre van, ha véletlenül valamit át kellene programozni a honlapon, esetleg egy ügyfelem honlapján kellene gyorsan változtatni valamit. Gondolkodtam még egy összecsukható Bluetooth billentyűzet beszerzésén, ez ugyanis sokat gyorsított volna az íráson, de a cipelendő súly minimalizálása miatt lemondtam róla.

Napelem

Pár éve az eBay-en vettem magamnak is, és szülinapi ajándékként Gáspár barátomnak is egy-egy 10W-os napelemet. Ez egy három részből álló, A4-es méretre összehajtható, hordozható napelem, amely karabinerekkel könnyedén felcsatolható bárhova. Ez a két napelem szolgáltatta az energiát napközben a Duna 2860 túránkon, ha napközben lemerültek a telefonjaink, de főleg a GoPro kamera vagy a távirányítója. A napelem egy darab USB porttal rendelkezik, amelyen maximum 2A áramot tud leadni. Ezt a napelemet előszeretettel használom otthon is, hogy az USB-s eszközeimet ne hálózatról töltsem.

Energiatárolás

A nem egészen 10000 Ft-ért rendelt napelem mellé egy 5000mAh-s power bank is tartozott, ami sokszor jól jött, de túl kicsi. Nyáron ugyanis jóval tovább sütött a nap és volt világos, mint amennyi időt a power bank és a telefon feltöltése igényelt. Így hiába tudtam volna elektromos árammá alakítani a fényt, nem volt, mibe eltárolni . Egy nagyobb power bank-re volt szükségem, ami több áramot tudjon tárolni, mint amennyit meg tudok termelni. A Xiaomi 20000mAh-s akkujára esett a választásom, amely megfelelő gyorstöltővel akár 7 óra alatt is feltölthető (miközben akár hétszer is fel lehet róla tölteni a telefont), de a 10W-os napelemről több, mint 11 óra kell a teljes feltöltéshez. Csak arra kell figyelnem, hogy amikor megállok enni, pihenni, sátort állítani, igyekezzek majd mindig a nap felé fordítani a napelemet a jobb hatásfok eléréséért. Ugyan ennek a napelemnek nincs szüksége direkt napsugárzásra, a legnagyobb áramtermelés akkor van, ha merőlegesen érik a napsugarak.

Mérőműszer

Ez a megnevezés talán kicsit erős, nevezzük kütyünek. Nem egészen ezer forintért rendeltem az Ebay-en Kínából. Van rajta egy USB bemenet és egy USB kimenet, ebbe kell bedugni a töltendő eszközt, és ezt kell bedugni az áramforrás USB aljzatába. Egy egész pofás, megvilágított kijelzőn mutatja a pillanatnyi feszültséget és pillanatnyi áramerősséget, a töltés idejét, illetve ebből számol egy felhasznált árammenyiséget. Ez utóbbi két adatot tárolja, nullázni pedig az oldalán lévő reset gombbal lehet. Tekintettel arra, hogy nem tudományos alapossággal szeretném dokumentálni a túrámat, tökéletesen megfelel a célnak, miközben mindössze 18 grammot nyom.