Dozza

2009. október 11. 20:11

Bolognától délre, Imolától mintegy hat kilométerre található ez a középkori falu, amely két dolog miatt is híres: művészek kétévente telefestik a házak falait, a kastély alagsorában pedig megtalálható a Emilia-Romagna régió összes bora.

A modernkori Dozza egy község, amely a mintegy 5000 lakosú Toscanellából és a valamivel több, mint 1000 lakossal rendelkező Dozzából áll. A középkori Dozza egy elnyújtott kis dombon található, 70-80, szorosan egymás mellé épített házból és a Sforza-kastélyból áll.

Imola felől egy kapun át jutunk be a faluba, és egyből láthatjuk, hogy miben más ez a település, mint egy tipikus olasz falu. A házak falait különböző méretű festmények borítják. Kétévente, szeptemberben olasz és külföldi művészek találkoznak itt, hogy az 1965-óta megrendezett Biennale del Muro Dipinto keretén belül a település házainak falán alkossanak újabb műveket.

A kapu utáni tér

A kapu utáni tér

Festmény részlet

Festmény részlet

Egy Alberto Zamboni festmény

Egy Alberto Zamboni festmény

Dinamikus ecsetkezelés

Dinamikus ecsetkezelés

A falfestményektől eltekintve egyébként tipikusan olasz...

A falfestményektől eltekintve egyébként tipikusan olasz...

A házak közt sétálva nagyon hamar eljutunk a falu másik végére, a kaputól mintegy 250-300 méterre már a Sforza-kastély bástyája tornyosul elénk. az a tizenharmadik századi erődítményt a tizenötödik század második felében Catarina Sforza építette újra, illetve át, hiszen a korábbi katonai erődből egy kastély lett. Ezt később a Malvezzi-Campeggi család örökölte, amelynek tagjai 1960-ig laktak benne.

A Sforza-kastély alagsorában, amely funkcióját tekintve eredetileg börtön volt, található jelenleg az Emilia-Romagna régió borait bemutató Enoteca Regionale dell 'Emilia Romagna. Az intézmény egyesületként működik, amelynek több 250 tagja között a régió borászai, balzsamecet készítői mellett, hivatalos, felügyeleti és promócióval foglalkozó szervezetek és sommelier egyesületek is megtalálhatók.

Enoteca Regionale dell'Emilia Romagna

Enoteca Regionale dell'Emilia Romagna

Források:
Il portale della Regione Emilia-Romagna
Wikipedia